Kylväskor & kylväska

Kylväska från IGLOO

Igloo Logga

IGLOO, som ”uppfann” kylväskan för över 55 år sen i Houston, Texas, är idag den världsledande innovatören och tillverkaren av kylväskor. Deras produkter kännetecknas av mycket hög kvalitet och helt unika köldisolerings-egenskaper. Perfekta kyliga väskor till jägare, fiskare, friluftsmänniskor, bilburna, truckers eller vem som helst som behöver COOLA saker med sig överallt! Bl.a. använder sig sjukhus och laboratorier världen över av IGLOOs kylväska för kyl/frys-transporter av prover och transplantat.

Isbitar

Didgeridoonas Logo

DIDGERIDOONAS produkter är utformade för att hålla en livstid. Genom att använda de allra bästa materialen, såsom ren australisk ull, ett varaktigt tyg av oljeduk (oilskin), handtag av stark läder och de tuffaste sömmarna , har DIDGERIDOONAS skapat ett omfattande sortiment av produkter som vi verkligen är stolta över att representera. DIDGERIDOONAS har fått flera utmärkelser för sina högkvalitativa produkter, bland annat från; Reed Australian Gift Award.

Historia

Kylväska är något som de allra flesta vet vad det är för något. Under sommaren så är de ovärderliga för den som vill ha något kallt att dricka på stranden, men även för andra saker som behöver hållas kylda. Det är helt enkelt ett utmärkt exempel på något som verkligen kan förbättra upplevelsen om det används på rätt sätt.
Kylväskan är något som funnits i olika former under en väldigt lång tid. Även under olika perioder för mycket länge sedan har idén funnits. Man har helt enkelt använt is eller något annat kylande för att hålla saker och ting kalla. Men beroende på möjligheten att komma över is så har det varit mer eller mindre utspritt. I en del områden så har man aldrig haft möjligheten tidigare medans i andra områden har man använt det sedan antiken. Romarna använde sig av is för att hålla mat och dryck kalla. Så kylväskans historia är flera tusen år gammal även om det inte är i den formen vi känner till idag. Något som visar på hur länge man tänkt på att använda sig av kylmedel.

Utveckling

Det hela började troligtvis med väskor eller lådor gjorda i naturmaterial som trä eller till och med sten. Man fyllde dessa med snö eller is beroende på vad man hade möjligheten att använda sig av. Då Romarna redan under antiken använde sig av is som fraktats från bergen så vet man att det varit i bruk under en längre tid.
Det tog lång tid innan något hände med kylväskan. Man kan egentligen säga att den moderna kylväskan enbart är drygt 70 år gammal. För under 1900-talet så började man experimentera med olika material för att se vad som höll kylan längst. Därför har man använt sig av alltifrån plast till frigolit. Med införandet av frysar så kunde man även enkelt komma över ett kylmedel. Det var så man introducerade kylklabbar. Något som har varit avgörande för populariteten av kylväskan det senaste århundradet.
På senare tid så har man lämnat både plast och frigolit bakom sig. Istället har man börjat experimentera med andra typer av material. Som både är tunnare och som håller kylan längre.

Hur länge har man använt kylväskor som vi gör idag?

Även om man redan under antiken hade liknande föremål så var det något som de flesta inte hade råd att använda. Främst för att man inte kunde komma över is eller för att det var för dyrt. Det är först när frysen var något som alla hade hemma som kylväskan börjades användas på riktigt. För när man enkelt och billigt kunde frysa ner vatten och kylklabbar så blev det inte så dyrt. Därför började man även använda kylväskan på ett helt annat sätt än vad man gjort i kylväskans historia. Idag ser man olika former av kylväskor i varenda park. Våra Kylväskor från Igloo och Didgeridoonas är kända för sin isoloeringsförmåga och kvalitet.